Työväentalotyovaentalo_edited-2.jpg

Osoite: Oppitie 1 43100 Saarijärvi 

Saarijärven sosialidemokraattien keskeisin toimintapaikka on yli 100 vuotta vanha Saarijärven työväentalo, joka on rakennettu 1800 -luvulla. Tarkka rakentamisvuosi ei ole tiedossa. Työväenyhdistys vuokrasi aluksi rakennuksesta kokoustilat, siirsi sinne kirjastonsa ja lukusalinsa. Sopimus oli kaksivuotinen. 10.5.1908 pöytäkirjaan kokouspaikaksi on merkitty oma huoneisto.

Varsinainen kauppa tehtiin heinäkuussa 1908.Yhdistys maksoi kauppahinnasta 100 markkaa. Loppuosa oli 9 vuoden lainaa 5 %:n korolla. Tilan ja rakennusten edelliseltä haltijalta vuokra-aikaa oli tuolloin jäljellä 16 vuotta, joten käytännössä kauppa tehtiin vuokraoikeudesta. Omistusoikeus siirtyi yhdistykselle, kun kauppahinta oli kokonaan maksettu.

Aluksi talo oli yhdistystoimintaan sopimaton. Niinpä taloa aivan aluksi taloa remontoitiin siten, että tuvan ja keittiön sekä kahden kamarin väliseinät purettiin. Siten saatiin aikaan noin 20 metriä pitkä näyttämön sisältävä yhtenäinen tila. Sen jälkeen taloa on korjattu, laajennettu ja remontoitu useaan otteeseen. Varsinainen perusremontti tehtiin vuosina 1975-76. Syynä oli tulipalo 31.5.1975 yöllä. Palokunta sai rajattua palon niin, että yhdistys päätti purkamisen sijasta korjata talon entistä paremmaksi.

Viimeisin työväentalon perusremontointi aloitettiin 2008. Ensiksi uusittiin talon eteisaulan laipio, kattorakenteet ja peltikatto siltä osin. Seuraavana vuorossa oli lämmitysjärjestelmä. Öljykäyttöinen ilmalämmitin purettiin täysin palvelleena. Talo yhdistettiin kaukolämpöön ja lämpöeristystä parannettiin. Kesällä 2011 talon ulkovuoraus korjattiin ja talon ulkomaalaus uusittiin.

Kesällä 2014 lämpöeristettiin työväentalon ravintolan ja keittiön ulkoseinät. Vanha sisäverhous purettiin ja seiniin laitettiin lisäkoolaus niin, että selluvillaeristeen paksuudeksi saatiin vähimmilläänkin noin 10 senttiä. Samalla ulkoseinien sisäpinnat oikaistiin. Pintaverhoukseen käytettiin kipsilevyä, joka maalattiin valkoiseksi. Remontin ansiosta vetoisuus loppui ja ravintolatilat saatiin entistä viihtyisämmiksi. Remontointiin on saatu avustusta Kotiseutuliitolta.

Tammikuussa 2018 uusittiin  vesikatto. Siihen  otettiin lainaa  70 000. Kotiseutuliitolta saatiin avustusta lainan maksamiseen.